Ajzedoeg lubię placki

Strona studentek Geodezji i Kartografii

Szukaj

Ciekawostki

. . . na początku była Mapa a Mapa była u Geodety . . .

Nowości

Muffiny

Ajzedoeg lubię placki poleca najlepsze przepisy na słodkości :)

Tanie ciastka, szybkie babeczki, smaczne ciasta – co dusza zapragnie!

Wszystko dla ajzedoeg lubię placki!

ciasteczkowy

MUFFINY

Przepis na bazę do muffinek (ok. 12 sztuk):

               Składniki:

·        2 szklanki mąki

·        2/3 szklanki cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

·        1 szklanka mleka

·        1/3 szklanki oleju

·        2 jajka

Potrzebne będą również foremki do babeczek – silikonowe lub papierowe + taca do babeczek.

Dodatkowo: aromaty do ciast, cukier waniliowy, kakao, przyprawa do piernika, barwniki spożywcze, kandyzowane owoce, czekolada, żelki – co dusza zapragnie i na co mamy akurat ochotę :)

       Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180o. Składniki mieszamy w misce, dodajemy aromaty, przyprawy, kakao itp. Rozkładamy ciasto do foremek. Jeśli chcemy dodać do środka np. kostkę czekolady lub owoce, należy zrobić to w trakcie nakładania ciasta (łyżka ciasta-> czekolada-> łyżka ciasta). Babeczki pieczemy 25 minut. Gotowe :)

Babeczki na kruchym cieście

babeczki z owocami

BABECZKI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Przepis na kruche ciasto do babeczek (ok. 20 sztuk):

               Składniki:

·        300g mąki

·        200g masła

·        100 g cukru pudru

·        2 żółtka

·        sól

Potrzebne będą również silikonowe lub metalowe foremki do babeczek.

       Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy je. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremki można wysmarować rozpuszczonym masłem. Nagrzewamy piekarnik do 200o. Ciastko układamy na stolnicę i nie dosypując za dużo mąki (można położyć na nie kawałek folii spożywczej – nie będzie się przyklejać) wałkujemy je na grubość około 3-4mm. Jeśli mamy metalowe foremki, układamy ja na blaszce blisko siebie, ciasto kładziemy na wierzch, przyciskamy je wałkiem i zbieramy nadmiar ciasta. Jeśli używamy foremek silikonowych, z ciasta trzeba wykroić okręgi o średnicy takiej jak górna część foremek, przenieść je i docisnąć do dna. Pieczemy około 10-12 minut. Smacznego :)

Plastyczna masa cukrowa

masa cukrowa

PLASTYCZNA MASA CUKROWA

Przepis na lukier plastyczny do dekoracji (szczególnie przydatny do pokrycia tortów):

               Składniki:

·        350-400g cukru pudru

·        50g glukozy

·        2 łyżeczki żelatyny

·        5 łyżek zimnej wody

·        barwniki spożywcze

·        opcjonalnie aromaty

       Przygotowanie:

Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę i cały czas mieszając, wolno podgrzewać (NIE ZAGOTOWAĆ!) na małym ogniu, aż całkiem się rozpuści.  Wystudzić, dodać barwnik. Wsypać 200g cukru pudru do blendera, dodać masę, ew. aromaty, wymieszać. Wysypać stolnicę cukrem, wyłożyć masę i zagniatać dodając cukru, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Gotowe! Masę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku. Przed użyciem można podgrzać przez kilka sekund w mikrofali, dla łatwiejszego formowania.

 

Krem maślany

krem maslany

KREM MAŚLANY

Szybki i wygodny przepis na krem maślany – idealną dekorację do ciast i babeczek.

Składniki:

·        250g masła

·        250g cukru pudru

·        2 łyżki mleka

·        2 łyżeczki esencji waniliowej

·        barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy barwnik, dokładnie mieszamy i gotowe.